Kandallók és Vízteres kandallók
Prity Kandalló - Nyitólap
Prity Kandalló - Katalógus
Prity Kandalló - Árlista
Prity Kandalló - Újdonságok
Prity Kandalló - Vízteres kandallók
Prity Kandalló - Referencia
Prity Kandalló - Gyártó
Prity Kandalló - Kapcsolat, árajánlat kérés

Prity vízteres kandalló technikai adatok

Ismerkedjen meg a Prity vízteres kandallók és egyéb Prity kandallók technikai adataival! Az alábbi oldalon minden fontos technikai, működtetéssel kapcsolatok információra kitértünk. Biztosak vagyunk benne, hogy kandallóink technikai adatai Önt is meggyőzik arról, hogy a Priry kandallók energiafelhasználása valóban rendkívül kedvező, a kandallók bekötése és azok üzemeltetése is egyszerű, költségkímélő!

A Prity beépíthető kandallók, tűzhelyek és tűzterek technikai bemutatásának megtekintéséhez kattintson ide!

Tartalom:
 • Mennyivel olcsóbb az alternatív tüzelési mód mint a földgáz üzemű?
 • Érdekes összehasonlítások
 • Technikai adatok - vízteres kandallók és beépithető kályhabelsők, tűzhelyek stb.
 • Kandalló típusok
 • Bekötés & Telepítési utasítások
 • Általános szabályok és ajánlások

Mennyivel olcsóbb az alternatív tüzelési mód mint a földgáz üzemű?

Az alábbi összehasonlító táblázatból megtudhatjuk, hogy körülbelül mennyivel olcsóbb az alternatív tüzelési mód mint a földgáz üzemű:

Átlagos családi ház: m2/kazán Fogyasztás MJ-ban, összesen egy szezonban Fogyasztás földgázból m3-ben: egy szezonban 130 Ft/m3 áron összesen egy szezonban Fogyasztás alternatív fűtőanyagból t-ban adott fűtőanyaggal Alternatív fűtési ktg. összesen Ft-ban Megtakarítás összesen %-ban
70 m2 / 20Kw 59.400 1.650 214.500

(6x35.750)
Szőlő venyige: 4t ~70.000-80.000 60%
Fa apríték: 4,5t
Szalma: 3,9t
Tüzifa: 3,9t ~100.000 54%
Fa pellet vagy Brikett: 3,2t ~135.000 37%
150 m2 / 30KW 118.800 3.300 429.000

(6x71.500)
Szőlő venyige: 8t ~140.000-160.000 60%
Fa apríték: 9t
Szalma: 7,8t
Tüzifa: 7,8t ~200.000 54%
Fa pellet vagy Brikett: 6,4t ~270.000 37%

Átlagos: intézmény, társas ház, iroda épület, stb.

500 m2 / 60KW 375.000 10.400 1.352.000

(6x225.000)
Szőlő venyige: 25t ~500.000 60%
Fa apríték: 29t
Szalma: 24,5t
Tüzifa: 25t ~625.000 54%
Fa pellet vagy Brikett: 20t ~840.000 37%
1000 m2 / 100KW 750.000 20.800 2.704.000

(6x450.000)
Szőlő venyige: 50t ~1.000.000 60%
Fa apríték: 58t
Szalma: 49t
Tüzifa: 50t ~1.250.000 54%
Fa pellet vagy Brikett: 40t ~1.680.000 37%

Érdekes összehasonlítások

További érdekes összehasonlító táblázataink megtekintéséhez kattintson ide! (PDF)A PRITY vízteres kályhák előnyei

A vízteres kályhák, és kandallóbetétek működése egyszerű, és praktikus.

Annyiban tér el a hagyományos kandallóktól, és kályháktól, hogy a tűztér köré vízköpenyeket szereltek. A PRITY típusú vízteres kályháink, és kandallóbetéteink nem csőkígyós kivitelezésűek, hanem 2oldalt, felül, és hátul elhelyezkedő vízköpenyekkel készülnek, ezért valós KW hő leadással rendelkeznek.vízteres kályha

A vízteres kandallók, és kályhák gyors, és költséghatékony fűtési megoldást biztosítanak:   Gáz hiány esetén, Fűtésrásegítésnél, Használati meleg víz előállításánál.  

A PRITY típusú kályhák-kandallók minden igényt kielégítenek

FŰTÉSBEN – SÜTÉSBEN - MELEG VÍZ ELŐÁLLÍTÁSÁBAN.

Forduljon hozzánk bizalommal, kérdés esetén is állunk rendelkezésükre.

Elérhetőségeink:  TEL: 06 20/ 98- 60- 200     06 20/420-31-95

email: info@pritykandallo.hu
                                        

                                         www.pritykandallo.eu
                                          www.pritykandallo.hu

vízteres kandalló                    Technikai adatok - vízteres kandallók és beépithető kályhabelsők, tűzhelyek stb.

A prity kandallók magánházak és közüzemek szilárd tüzelőanyaggal való fűtésére alkalmazható. A különböző modellek lehetővé teszik a kívánt belső terek kialakítását, tervezését, othonossá tételét a fűtési konforttal kiegészítve. A Prity 95 Ltd. által gyártott minden termék rendelkezik CE nemzetközi minősitéssel, ezáltal szabadon forgalmazható és üzembe helyezhető az Európai Közösség országaiban!

A különböző modellekben a jelzett hőenergia rögzített az általános kondíciók szerint. A kívánt teljesítmény elérése függ a tüzelőanyag fajtájától, nedvességétől, a meggyújtástól illetve a további táplálástól, valamint a levegőszabályozástól, huzattól stb.

Minden modell vaslemezzel készül, a készülék teste 2mm a főzőlap pedig 3-4 mm-eseből. A vízköpeny borítás acéllemezből 5-4-3 mm, a követelményeknek megfelelően. A kályhák vasöntvény ráccsal/rostéllyal, tűzrakó ajtóval, hamu tepsivel, tégla előlappal, és légszabályozó szeleppel felszereltek, ami a huzatot biztosítja a kéményben. A tűzterek thermo üveggel és kerámia táblával, a sütő keményüveg táblával ellátott.

A megfelelő hőteljesítmény kalkulációja: 1köbm-hez 25-180Watt szükséges, ami függ a ház fekvésétől, a szigeteléstől, a külső hőmérséklettől és a széltől. A választott tüzelőanyag ár-energia korrelációja mutatja, hogy a szilárd tüzelőanyag a leggazdaságosabb. Hosszú tapasztalatok alapján laboratóriumi tesztek igazolták, hogy a Prity 95 Ltd. által gyártott kandallók optimális jellemzőkkel és 60-85%-os hatékonysággal működnek.Kandalló típusok

Ezeknek a modelleknek nincs jellegzetes dekoratív hatásuk, mert nincs bennük üvegkerámia. Ezzel szemben a működése van hangsúlyozva!

 • Szilárd tüzelőanyagű kályhák alkalmasak othhoni használatra
 • Kazánok- lehetőleg földszinti telepítésre, lehetséges közeli széntárolóval. A kazánok fel vannak szerelve keringető szivattyúval, ami szabályozza az égéshez szükséges levegő-ellátást is.
Ezáltal az egyenletes és gazdaságos tüzelőanyagfelhasználás biztosított, ahogyan a víz a beállított hőmérsékletet eléri, amikor is a termosztát lekapcsol. Amikor a kapcsolót óramutató járásával megegyezően elfordítjuk emeljük a hőmérsékletet.Bekötés

Az alábbi ábrákon a kandalló helyes bekötését mutatjuk be:


 A FŰTÉSI RENDSZER BIZTONSÁGOS MŰKÖDÉSÉHEZ     BEKÖTÉSI ÚTMUTATÓ

1. Nyitott fűtési rendszer építésekor gondoskodjon a kandalló és a tágulási tartály közötti közvetlen kapcsolatról. Ezen az összekötő csövön nem lehet elzáró elem, amely megszakíthatja a csatlakozást.   A berendezés minden elemét fagyás ellen biztosítani kell, különösen, ha a tágulási tartály vagy annak egyéb részei nem fűtött helyiségben találhatók.     VÍZ NÉLKÜL ÜZEMELTETNI TILOS!!!!!!!!                                                                                                    

2.  A rendszert  mindig az automata töltő - ürítő szelepen keresztül töltse fel, elkerülve ezzel a rendszer  túlzott belevegősődését!!!

2. A zárt fűtési rendszer biztonságos működésének garantálásához biztosítani kell:          

Biztonsági szelep nyomáshoz – 2,5 bar-ra állítva, ( nyomás mérő óra max. 4 bar). Ha valamilyen okból a nyomás meghaladja ezt az értéket, a folyadék egy része kiürül.

Biztonsági szelep a hőmérséklethez. Ha valamilyen okból a folyadék hőmérséklete meghaladja a 90-100°C-ot, akkor annak egy részét leereszti.

1. Manométer , 2. Hőmérő 120ºС , 3. Elektromos termosztát , 4. Biztonsági hő szelep , 5. Automata légtelenítő , 6. Biztonsági hidraulikus szelep , 7. Vízelvezető , 8. Zárt tágulási tartály , 9. Szűrő , 10. Keringtető szivattyú , 11. Automata töltő -ürítő szelep max 2,5 bar

Egy másik lehetőség a rendszer elfogadhatatlan hőmérséklet-emelkedésének megakadályozására a kombinált termikus biztonsági szelep alkalmazása.

Telepítési utasítások

A kályhákat stabil, vízszintes tűzálló helyre helyezzük. A padló védelmében használhatunk tűzálló alapot/talpazatot, ami elől legalább 50 cm-rel, oldalsó irányban legalább 30 cm-rel legyen nagyobb a kályhánál. A kályha, kandalló közelében legalább 80 cm-es körben nem lehet semmilyen éghető vagy hőre érzékeny tárgy!

A beépithető tűzterek és/vagy kandallók, vízteres kandallók égéstermék elvezető rendszerhez való csatlakoztatását (kéménybe való bekötését) csak erre kiképzett szakemberrel végeztesse!!

A csatlakozó elemeket (kéménycső és rozetta) szorosan és tartósan kell rögzíteni, nem kerülhet a kémény folyosó részébe. A kémény csőnek ugyanolyan méretűnek kell lenni mint amekkora a kandallóhoz csatlakozó csőnek. Javasolt, hogy a kályha külön kéményre legyen kötve. Ha egyéb készülékek is ugyanahhoz a kéményhez csatlakoznak, ezzel kalkulálni kell. Minden leadott kilowatt után legalább 4 m3/h friss beáramló levegő szükséges! Ha szükséges a levegőáramlást szomszédos területekről vagy kívülről biztosítani kell.

Az égési folyamatoknak biztosítani kell a megfelelő levegőmennyiséget, ennek hiányában (gravitációs vagy egyéb okokból kifolyólag) tökéletlen égés jön létre, és a füsgáz visszaáramlik a lakásba.

FIGYELEM!!
MINDEN A PRITY 95 LTD. ÁLTAL GYÁRTOTT KANDALLÓ ÉS BEÉPÍTHETŐ KÁLYHABELSŐ
(kandallóbetét) NYITOTT RENDSZERŰ!

Megfelelő biztonsági elemek beépítése mellett azonban biztonságosan üzemeltethető ZÁRT RENDSZERE IS KÖTHETŐ!!!Általános szabályok és ajánlások

 1. Beszerelés előtt, minden esetben ajánlott szakemberrel kiszámoltatni a hőveszteséget.
 2. A berendezésnek a légtérbe kell kapcsolódnia nyitott tágulási tartállyal, mert a rendszer nyitott!!
 3. Minden típusú berendezés levegőztetésének biztosítva kell lenni a működés egész ideje alatt.
 4. Minden részt óvni kell fagytól főleg a tágulási tartályt illetve azokat a részeket, amelyek nem fűtött területen vannak.
 5. Keringető rendszereknél a pumpának rendelkeznie kell UPS-sel- egy akkumulátor jelátalakítóval 12V/220/V50Hz önálló rendszerrel. Ajánlott, hogy a keringető szivattyút a termosztát kapcsolja, egy kézi elektromos kapcsolóval együttesen. Diagram:
 6. A pumpaszűrő első tisztítását rögtön a próbaüzem után el kell végezni.
 7. Ha egy régebbi berendezést használunk, fontos ismételten leereszteni, hogy eltávolítsuk a felhalmozódott üledékeket, amely lecsapódik/leülepszik a víztartály belsejében.
 8. Magas sulfur tartalmú szenet ne használjunk, és ne hagyjuk, hogy a szén nedves legyen.
 9. Friss és nedves fa vagy növények nem használhatók. A hasábok legalább 2 évig száraz és levegős helyen tárolandók.
 10. A keringő vizet a nyári időszakban se engedjük le. 3-4 begyújtásig kicsapódás/lerakódás előfordulhat a vízköpeny felületén. A koromképződés csökkenti a hirtelen hőmérséklet különbséget és a lecsapódás mennyiségét.

Működési utasítások

A vízköpenyes kályha működési alapelve egyezik a vízmelegítő bojlerével. Ennek a fűtési rendszernek az előnye, hogy maximális hőleadása van az égési eljárás alatt. Ezzel az eljárással a meleg a tűztérből olyan távolabbi pontokhoz is eljut, amelyekhez hagyományos fűtési rendszerrel nehezebben, ugyanakkor egyenletesen tartja a hőmérsékletet és meleg érzetet.

Tüzelőanyag

Használjon kezeletlen fát, vagy adalékanyagoktól mentes fabrikettet. Fontos, hogy a fa száraz legyen. Száraznak mondható az a fa, amelynek nedvességtartalma 20% alatt van. Ez elérhető, ha a fát legalább 2 évig száraz, szellős helyen tároljuk. A fát aprítva és rendszerezve tároljuk, vastagságuk 5-15 cm között legyen.

Miért nem használható nedves fa?
 1. A nedvesség csökkenti a hőt égés közben. A hő legnagyobb mennyisége a nedvesség elpárologtatásához szükséges, és csak a maradék hőmennyiség melegíti fel a levegőt. Például: 20 kg nedves fa 10 kg száraz faanyagból és 10 liter vízből áll.
 2. A vízgőz csökkenti az égési hőmérsékletet és hozzájárul a korom képződéséhez, ami fekete bevonatot képez a tűztérben, az üvegkerámián, a csövekben és a kéményben.
 3. Növeli a légszennyezettséget, mert el nem égett égéstermékek kerülnek ki a kéményből.

Begyújtás

A begyújtás lényege, hogy felmelegítsük az égéstér falait, a csöveket és a kéményt, és létrehozzunk egy stabil lángoló tüzet anélkül, hogy szükség legyen gyakran kinyitni az ajtót.
 1. Begyújtás előtt szedjük ki és tisztítsuk le a hamut a rostélyról.
 2. Nyissa ki teljesen a szelepeket a levegőnek és a gázok eltávozásához.
 3. Tegyen 2 fahasábot az égéstérbe egymással párhuzamosan a rostély mindkét szélén.
 4. Gyűrjön össze papírt, és helyezze a rács elejére a 2 fadarab közé. Ne használjon fényes vagy impregnált papírt.
 5. Tegyen kis száraz gyújtóst vagy aprófát a papírra. Ajánlatos gyújtóst vagy könnyen égő puhafát használni. Rendezze el, hogy ne essenek le és ne oltsák el a keletkező tüzet. Tegyen még rá néhány darabolt fát.
 6. Gyújtsa meg a papírt. Amikor a papír begyulladt, zárja be a tűztér ajtaját.
 7. Hagyja teljesen nyitva a szelepeket, hogy levegőt kapjon addig, amíg a tűz teljesen betölti a tűzteret.
A tűzálló festés- amivel a kályha le van festve, és a gyárban rászárították- az első 1-2 begyújtásnál ráég a tűztérre, és mechanikusan is megszilárdul.

Fával való tüzelés:

A sugárzó hő nem állandó, attól függően hogy a fahasábok hogy égnek, időszakonként változik. Az időszak a begyulladástól az izzó fadarabig tart, amikor is új fadarabot teszünk a tűzre, ami ismét parázzsá ég és így tovább...

Minden időszak biztosítja a fűtést attól függően, hogy mennyi és mekkorák a fahasábok, illetve mennyi tüzelőanyagot tartalmaznak. A tetejére kerülő fahasábok gyorsabban égnek, ha keresztbe rakjuk őket, mert így a levegővel a lángok képesek minden egyes részt egy időben elérni. Ezek az előkészületek fontosak, ha intenzíven akarunk fűteni.

Ahhoz, hogy állandó tüzet érjünk el, húzzuk össze az izzó fadarabokat, és tegyünk rájuk közvetlenül nagyobb fahasábokat. A szorosan összerakott fahasábok megakadályozzák a levegő és a lángok bejutását, és megőrzik a rakás közepét épen, hogy később eléghessen. Nyissa ki teljesen a levegőztető ajtót. Amikor a fahasábok legtöbbje kívülről már ég, csökkentse a levegő beáramlását, hogy a kívánt égést elérje. A hasábok mennyisége függ a kályha teljesítményétől, illetve a megkívánt melegtől.

A száraz fa mennyisége 0,36-0,5kg per óra között mozog, minden 1 kilowatt leadott hőmennyiség után. A kisebb számok szárazabb fára vonatkoznak.

A jó égés jelei:
 1. Láng jelenléte, amíg a fa parázzsá válik. Fontos, hogy ne füstöljön, és izzon. A füst nem normális jelenlét az égési folyamat alatt, és a rossz égés következménye.
 2. Ha tűzálló téglák vannak a tűzhelyben, színüknek természetesnek, sárgás-barnásnak kell lenni, nem pedig feketének.
 3. Száraz fával való tüzelésnél a megfelelő mennyiségű levegővel azonnali felgyulladás következik be minden újrarakásnál.
 4. Az üvegkerámia ajtók tiszták maradnak.
 5. A kéményen távozó gázok áttetszőek vagy fehérek. A szürke füst hamu jelenlétét vagy tökéletlen égést jelez.

Kémény

MINDEN FŰTÉSI SZEZON KEZDETÉN AJÁNLATOS A HASZNÁLANDÓ KÉMÉNYT SZAKEMBERREL ELLENŐRIZTETNI! A kémény feladata hogy kivezesse az égéstermékeket a kandallóból, illetve hogy kiengedje őket a lakótérből.

A felfelé irányuló huzat, vagy a kémény „húzása” a kémény magasságától illetve a belső gázok és külső levegő hőmérséklet különbségétől függ. A kéményben lévő meleg levegőoszlop/gázoszlop kisebb súlyú, mint a külső levegőoszlop, így a nyomás a meleg kémény alján kisebb, mint a kinti levegő nyomása. Ez a kis légnyomáskülönbség adja a huzatot.

A kis huzat előfeltétele a nehéz gyulladásnak vagy a visszaáramló gázoknak, és megakadályozza a gyors felgyulladását és égését a vékony és jól égő gyújtósnak és papírnak is. A tűz felgyulladása és a kémény felmelegedése után a huzat megnő. Gazdaságossági és hatékonysági szempontból a kémény felmelegedése után a huzatot mérsékelni kell 5-10 Pa-ra, hogy a ne áramoljon vissza a káros gáz a zárt ajtón keresztül.

A nem megfelelő huzat fő okai:
 • koromlerakódás a kémény belsejében, ami csökkenti a kémény átmérőjét, és növeli a felfelé szálló gázok ellenállását
 • törött kéményfal, vagy hiányzó rozetta
 • belső kémény (cső) hiánya, vagy a cső túl mélyen van a kéményben, ami szűkíti az átmérőt, vagy a kémény bedugult
 • egyetlen kémény használata több egymáshoz közel lévő kályha esetében
 • Füst keletkezhet akkor is, ha az időjárás hirtelen melegre változik. A tűztől keletkezett meleg levegő nem tud távozni a hideg kéményben. Ebben az esetben használjon több papírt és gyújtóst a begyújtáshoz. Ugyanez történik, ha megpróbálja begyújtani a kandallót az alsóbb szinten, miközben egy felsőbb szinten már működésben van egy.
 • amikor a mennyezet nem légálló, vagy nyitott ablakok vannak a felsőbb szinten, akkor jelenik meg a lépcső-kémény effektus, ami visszafelé huzatot eredményez.
 • amikor a kémény a széltől túlnyomásos helyen van elhelyezve
Helyesen összeállítva és karbantartva a kandalló nem bocsájt ki füstöt. Mindazonáltal, ha ez megtörténik, azonnal ki kell szellőztetni, megkeresni a füst okát és megszüntetni.

Ne égessen:
 • szemetet, veszélyes hulladékot
 • bármilyen vegyszerrel kezelt anyagot
 • festett, lakkozott vagy bármilyen vegyszerrel kezelt fát
 • bútorlapot, ragasztott faanyagot
 • vagy egyéb hulladékot, ami kémiai vegyszereket tartalmazhat, mert ezek a kémiai anyagok nem égnek el, csak megváltozik az összetételük, és a környezetbe való kijutásuk beláthatatlan következménnyel járhat.

SZIGORÚAN TILOS BÁRMILYEN TŰZ ÉS ROBBANÁSVESZÉLYES ANYGOT HASZNÁLNI
AZ ÜZEMELTETÉS SORÁN!!

Tisztítás, karbantartás és állagmegőrzés

A kandalló működése alatt az ajtót zárva kell tartani. Amikor kinyitja az ajtót, hogy tegyen a tűzre, a levegőztető nyílást zárva kell tartani, és vigyázni kell a tüzelőanyag leejtésére valamint óvakodni kell a kihulló részektől.

A kandalló teljesítménye a levegőztető szelepek és a gázkivezető nyílás segítségével állítható be.

A tűzhely átkapcsolható sütési pozícióba a sütő feletti „baking” feliratú szelep/kar sütő kihúzásával.

Ne fogja meg csupasz kézzel a tűzhelyet, amíg meleg!

Ne tegye a hamut műanyag/nylon zsákba!

A hamutálca napi takarítást igényel.

Tisztítsa rendszeresen a tűzhelyben lévő átjárókat, csöveket.

A festett részeket nedves ruhával törölje át. Ne használjon tisztítószereket. Ha fel szeretné frissíteni a festést használjon erre alkalmas tisztítószert vagy sprayt.

Az üregek/lyukak könnyebb tisztítása érdekében a sütő kapcsolói levehetőek.

Az üvegpanel nedves ruhával tisztítható, szükség esetén tisztítószerrel vagy vízzel lemosható. Az üveget csak hideg állapotában tisztítsa és szárítsa.A kondenzáció és korrózió megelőzése érdekében, ha hosszabb ideig nem használja a készüléket (pl: nyári időszak alatt), tisztítsa meg a hamutól, távolítsa el a benne lévő tüzelő és egyéb anyagokat, és nyissa ki a jobb szellőzés érdekében.

A kályha külső megjelenését ne változtassa meg!

Javításnál csak a gyár által készített, eredeti alkatrészeket használja.

Garanciális feltételek!

A garancia minden Prity 95 Ltd.-által gyártott beépíthető kandallóbetétre,különálló kandallóra,konyhai szilárd tüzelésű sütőre (sparhelt) és kazánra,tekintettel anélkül,hogy az adott termék milyen kivitelű (normál,vízteres vagy légfűtéses változat) 3 év.

A garancia érvényesíthető minden olyan hiba, használhatatlanná válás esetében,mely egyértelműen gyártási hiba vagy esetlegesen előforduló,nyilvánvaló anyaghiba miatt következett be!

A garancia megszűnik, ha:
 • a berendezést nem az előírásoknak megfelelően telepítették és üzemeltették
 • a berendezés üzembe helyezését nem szakember végezte
 • nem megfelelő tüzelőanyagot használtak az üzemeltetés során (működési utasítások)
 • bármilyen, a berendezésen végzett módosítás fellelhető
 • szállításból eredő sérülések miatt
A garancia a vásárlás helyén érvényesíthető a vásárlás napjától számított 3 évig.

MINDEN,AZ EZEN A WEBOLDALON TALÁLHATÓ FORDÍTÁS,KÉP,MEGJELENÉSI FORMA A PRITY HUNGARY KFT. TULAJDONA.ANNAK MÁSOLÁSA,MÁS WEBOLDALON TÖRTÉNŐ MEGJELENÍTÉSE CSAK A PRITY HUNGARY KFT.ELŐZETES,ÍRÁSBELI ENGEDÉLYÉVEL LEHETSÉGES.AZT EZT BE NEM TARTÓKKAL SZEMBEN(AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRVÉNYEIT FIGYELEMBE VÉVE) JOGI LÉPÉSEKET LESZÜNK KÉNYTELENEK FOGANATOSÍTANI.Kapcsolatfelvétel

Kandallók | A gyártó | Katalógus | Árlista | Újdonságok | Vízteres kandallók és technikai adatok | Referenciák | Kapcsolat

Honlap-készítés: www.webmasters.hu
Google PageRank